Czy możemy określić mianem superfoods owoce leśne (jagodowe)?
Na szczęście przesądza o tym nie egzotycznie brzmiąca nazwa, a ilość dobrze skonstruowanych badań naukowych. Tych zaś, świadczących o pozytywnym wpływie owoców jagodowych (jagód, borówek, malin, jeżyn, truskawek, porzeczek, agrestu czy aronii) na zdrowie, jest sporo. Swoje działanie zawdzięczają zawartości mnóstwa fitoskładników, czyli przeciwutleniaczy, dzięki którym wspierają nasze zdrowie na wiele różnych sposobów.
Wśród najlepiej udokumentowanych efektów należy wymienić wspieranie pracy mózgu. Nie tylko chronią przed schorzeniami neurodegeneracyjnymi, jak choroba Alzheimera. Obniżają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego, a także nowotworowych – największych współczesnych zabójców. Będą także zabezpieczać przed cukrzycą, ponieważ poprawiają gospodarkę insulinową. No i wreszcie spowalniają procesy starzenia się skóry oraz poprawiają jej wygląd. Warto też podkreślić, że do osiągnięcia pozytywnego efektu przeważnie wystarczy ilość, którą spokojnie i ze smakiem da się zjeść w ramach jednego posiłku – już jedna lub dwie garści owoców mogą zrobić różnicę. I nie trzeba żadnych ekstraktów, proszków czy suplementów.
„Owoce jagodowe w pełni zasługują na miano superfoods. Wspierają zdrowie na wiele sposobów, są smaczne, tanie i łatwo dostępne, bo dzięki mrożonkom możemy mieć je pod ręką przez cały rok”