Insulinooporność to coraz częściej diagnozowane zaburzenie metaboliczne.
Jest to stan, w którym występuje nieprawidłowa odpowiedź tkanek na działanie insuliny.
Objawia się m.in.: spadkiem energii po posiłku, zwiększonym łaknieniem i napadami na słodkie. Często towarzyszą temu problemy z redukcją masy ciała oraz ze snem.
Przyczyn można szukać w podłożu genetycznym, przewlekłym stresie, braku aktywności fizycznej czy też nieodpowiedniej diecie.

Leczenie IO polega przede wszystkim na poprawie stylu życia, a co za tym idzie:

– odpowiednia dieta i redukcja masy ciała

– zredukowanie stresu

– odpowiednia ilość snu

– aktywność fizyczna

Leczenie farmakologiczne w momencie, gdy jest to konieczne – na zalecenie lekarza.
W diecie istotną rolę odgrywają kwasy omega-3 znajdujące się w rybach oraz błonnik. Dieta powinna skupić się  na niskim ładunku glikemicznym co chroni przed gwałtownym wzrostem glikemii po posiłku.
Przy insulinooporności należy zadbać o siebie ! Warto połączyć wszystkie czynniki ze sobą aby osiągnąć najlepsze efekty !