Arbuz jest owocem nierozerwalnie kojarzącym się z upalnymi, letnimi miesiącami.
Uwielbienie dla niego to nic dziwnego, w końcu oprócz tego, że fantastycznie smakuje, arbuz to niemal w 100% woda, dlatego też stanowi doskonałe orzeźwienie.
Poza tym jest też niskokaloryczny (30 kcal na 100 g owocu), więc idealny dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Owoc ten nie zawiera witamin i innych składników odżywczych w dużych ilościach, jednak nie da się ukryć, że ich lista jest pokaźna, dlatego warto wspomnieć, że w jego skład wchodzi witamina C (odpowiada za usprawnienie naczyń krwionośnych, tym samym lepsze krążenie), witamina A (wpływającą pozytywnie na nasz wzrok), B1, B2, B6 oraz potas, miedź, żelazo, magnez, wapń, fosfor czy mangan.
W składzie arbuzów znajdziemy także dużą zawartość przeciwutleniaczy (m.in. likopen, beta-karoten, luteina), pomagają one w ochronie organizmu przed chorobami nowotworowymi, a także opóźniają proces starzenia się skóry.
Składniki aktywne zawarte w arbuzie usprawniają pracę układu krążenia i są pomocne w usuwaniu z mięśni szkodliwych związków, które mogą się tam zgromadzić po intensywnym treningu.