Zakwaszenie organizmu występuje wtedy, gdy równowaga kwasowo-zasadowa ulega zachwianiu.
O nadpodaży kwasów, które są jednym ze skutków ubocznych przemiany materii, mówimy wtedy, gdy organizm nie może ich zneutralizować i wydalić.
Wśród objawów zakwaszenia organizmu mogą pojawić się:
– zaburzenia rytmu pracy serca;
– podwyższone stężenie glukozy we krwi;
– osłabienie sprawności fizycznej i szybsze męczenie się oraz skurcze mięśni;
– biegunki, nudności, wymioty, bóle brzucha, brak apetytu, zapalenie jelit;
– zwiększona podatność na infekcje;
– zmiany skórne (wypryski, zaczerwienienia, pękanie kącików ust, sucha skóra), wypadające włosy, prawdopodobieństwo wystąpienia próchnicy, łamliwe paznokcie;
– migreny, zawroty głowy, obniżenie libido;
– podrażnienia dróg moczowych.
Zakwaszenie organizmu wywołują produkty zawierające duże ilości siarki, fosforu i chloru. Innymi słowy, do tego stanu przyczyniają się praktycznie wszystkie produkty za wyjątkiem warzyw, owoców oraz mleka i jego pochodnych. Najbardziej zakwaszające jest : mięso oraz jaja, chleb, ryby, dżemy, wypieki z białej mąki, produkty zawierające kakao i cukier (np. czekolada), makaron, kawa i alkohol, produkty przetworzone zawierające konserwanty i barwniki.
Sposobem na pozbycie się zakwaszenia i jego konsekwencji jest zmiana nawyków żywieniowych. Powinniśmy zrezygnować z produktów, po których stężenie kwasu wzrasta, a zastąpić je składnikami o właściwościach alkalizujących, czyli takich zawierających pierwiastki zasadotwórcze (sód, magnez, potas oraz wapń). Należą do nich: mleko, warzywa (dynia, czosnek, cebula, szpinak, kalafior, kapusta, brokuł, szparag, sałata, burak, rzodkiewka) oraz owoce (cytrusy, jabłka, brzoskwinie, kiwi, gruszki, mango, ananas, agrest, gruszki). Oprócz stosowania odpowiedniej diety, powinniśmy wypijać co najmniej 2 l. mineralizowanej wody dziennie, zadbać o odpowiednią liczbę przesypianych godzin, ruch na świeżym powietrzu oraz rzucenie palenia.