Przesilenie jesienne to utrzymujący się do kilku tygodni zespół objawów, związanych z pogorszeniem się pogody i zmianą diety z letniej lżejszej na cięższą jesienno-zimową, kiedy jemy więcej dań tłustych, słodyczy, a mniej warzyw. Warto więc jak najczęściej jeść dostępne jesienią warzywa i owoce, takie jak jabłka, gruszki, buraki, cukinie, dynie Zmiana temperatury oraz mniejsza ilość światła słonecznego źle wpływają na nasze samopoczucie, a co za tym idzie zwiększa się odczuwanie zmęczenia. Objawy przesilania przypominają depresję: przygnębienie, apatia, drażliwość, wahania nastroju, wzmożony lub obniżony apetyt, senność.
Jesienne słońce świeci 15 razy słabiej niż latem. I znacznie krócej. Nieraz wstajemy, gdy jest ciemno, a wracamy do domu po zmroku. Do naszego mózgu dociera więc za mało światła, szyszynka produkują za mało melatoniny , przez co pojawiają się kłopoty z zasypianiem i gorszy nastrój w ciągu dnia. Chcąc temu przeciwdziałać, powinniśmy postarać się jak najwięcej czasu spędzać na zewnątrz. Już 15 minut na świeżym powietrzu poprawia nasze samopoczucie. Brak odpowiedniej ilości snu również sprawia, że mamy gorszy nastrój w ciągu dnia. Skrócenie czasu snu o cztery godziny mocno osłabia nasz układ odpornościowy, ponieważ o połowę spada liczba komórek, które walczą z wirusami. Najlepiej chodzić do łóżka o tej samej porze i przeznaczyć na nocny wypoczynek siedem – osiem godzin.
Jesienne przesilenie pokonamy szybciej, jeśli codziennie spróbujemy wdrożyć powyższe rady!